Sdělení

Vyhodnocení 12. koštu pálenek

logo
12. košt pálenek v Dražicích  se uskutečnil  již tradičně první sobotu v březnu, letos v sobotu 1. března 2025 od 15.00 na sále KD Dražice. Koštu se zúčastnilo 60 koštérů, kteří koštovali celkem 56 vzorků pálenek v 5 kategoriích. V nové královské disciplíně „Terroir Dražice“ jsme ochutnali 8 skvělých pálenek pocházejících výhradně z Dražic. Košt se tradičně konal pod patronací a s podporou obce Dražice a firmy Sakutus.
Koštovali jsme pálenky, které byly vypáleny v rekordních 15 pálenicích. Poprvé jsme chutnali pálenky z Valtic, Opavy, Komárna u Kroměříže a Probluze u Hradce Králové.
V jednotlivých kategoriích bylo přihlášeno: 10 vzorků slivovice, 15 pálenek z jablek, 11 ostatních pálenek, 12 vzorků do dámského koštu a 8 pálenek „Terroir Dražice“.
Každá kategorie se hodnotila zvlášť, kdy každý účastník se na místě rozhodl kolik a které kategorie pálenek okoštuje. Celkem bylo odevzdáno k vyhodnocení 129 koštovacích lístků, takže většina účastníků koštovala dvě kategorie.
Nejvíce vzorků pálenek bylo vyrobeno v palírně v Dobešově. Nejúspěšnější pálenicí je letos Pohoří.
Nejúspěšnějším účastníkem letošního koštu se stal Standa Benda, kterému se podařilo zvítězit ve dvou kategoriích, což se stalo teprve podruhé v historii Dražických koštů.
Vyhodnocení:
1. Dámský košt
            1. Michal Rypáček, ořechovka, pálená v Nedašově Lhotě
            2. Lubomíra Bednářová, mandlovice vypálená v Dobešově
            3. František Šteker, víčkovice vypálená v Dobešově
2. Pálenky z jablek
            1. Stanislav Benda, jabčák pálený v Pohoří
            2. Zdeněk Novotný,  jabčák pálený v Pohoří
            3. Lukáč Rejthar, jabčák pálený v Samosolech
3. Ostatní pálenky
            1. Stanislav Benda, višňovice vypálená v Pohoří
            2. Zdeněk Mrázek, třešňovice vypálená v Pohoří
            3. Vladimír Bareš, hruškovice z Dobešova
4. Slivovice
            1. Miroslav Dvořák, slivovice pálená v Pacově
            2. Miroslav Mácha, slivovice z Komárna u Kroměříže
            3. Drahomír Prokop, slivovice z Vřesovic
5. Terroir Dražice – královská disciplína
            1. Miroslav Šašek, Dražická slivovice (Pod Meziříčím) pálená v Dobešově
            2. Zdeněk Mrázek, Dražický jabčák (Mezi průhony) pálený v Dobešově
            3. Jan Samec, Dražický medovec (Plániště) pálený v Dobešově
Všichni výše uvedení byli na závěr starostou obce oceněni diplomem a drobným dárkem s emblémem Dražic s přáním, aby se k nám zase brzo podívali.
Při dokoštné a bohatém rautu, který sponzorovala obec Dražice, jsme za poslechu harmoniky zpívali a dlouho diskutovali kvalitu letošních pálenek, která byla opět velmi vysoká.  Poděkování za skvělou atmosféru patří harmonikáři Petru Kodadovi z Bechyně.
Těšíme se na příští 13. ročník, který bude opět první sobotu v březnu 2026.
František Kotšmíd
Ve fotogalerii si můžete prohlédnout fotodokumentaci.
Přílohy k článku
Jméno souboru Popis Velikost
vysledky-damsky.pdf 827.7 Kb
vysledky-jabcaky.pdf 873.4 Kb
vysledky-ostatni.pdf 839.9 Kb
vysledky-slivovice.pdf 793.7 Kb
vysledky-terroir.pdf 813.9 Kb