Košt po osmé, letos open-air!
8.ročníku Dražického koštu pálenek, který se uskutečnil v sobotu 26.června 2021 od 17.00 ve sportovním areálu Dražice se zúčastnilo celkem 25 koštérů, kteří koštovali celkem 31 vzorků pálenek ve 4 kategoriích. Košt se tradičně konal pod patronací a s podporou obce Dražice a firmy Sakutus. Poděkování patří Ivanovi Šimákovi, autorovi letošní varianty loga koštu a dlouhému Honzovi za přípravu krásného vzdušného příjemného koštovacího prostředí (postavil stan!)
Nejvíce vzorků pálenek bylo vyrobeno v nejbližších palírnách: v Dobešově a v Pohoří, ze kterého bylo letos nejvíce vzorků. Nově jsme koštovali pálenky ze Znojma, Miroslavi, Dolních Dunajovic a Stříteže nad Ludinou. Nižší přítomnost koštérů a množství vzorků byla ovlivněna zejména množstvím souběžných akcí po aktuálním coronavirovém uvolnění.
V jednotlivých kategorií bylo přihlášeno : 11 vzorků slivovice, 5 pálenek z jablek, 11 ostatních pálenek a 4 vzorků do dámského koštu. Z důvodu malého počtu vzorků byl v kategoriích jabčáků a dámský košt vyhodnocen pouze vítěz kategorie.
Každá kategorie se hodnotila zvlášť, kdy každý účastník se na místě rozhodl kolik a které kategorie pálenek okoštuje. Celkem bylo odevzdáno k vyhodnocení 65 koštovacích lístků, takže většina účastníků koštovala dvě a více kategorií.
Celkové vyhodnocení 8.ročníku:
Vyhodnocení :
1. dámský košt
1. Helena Mrázková, borůvka pálená v Dobešově
2. Pálenky z jablek
1. Petra Kotšmídová, jabčák z Pohoří
3. Ostatní pálenky
1. Jaroslav Krejčí, meruňkovice z Miroslavi
2. Pavel Krejčí, meruňkovice ze Znojma
3. Ivan Šimák, meruňkovice z Bohuňovic
4. Slivovice – královská disciplína
1. Rudolf Louda, slivovice ze Žíšova
2. Jan Dohnal, slivovice ze Stříteže nad Ludinou
3. Jan Samec, slivovice z Dobešova
Rudovi Loudovi se poprvé v historii Dražických koštů podařilo vítězství v královské disciplíně obhájit! Překvapením letošního koštu bylo vítězství paní prezidentové v jabčákách. Zřejmě dobrej oddíl ….
Všichni výše uvedení byli na závěr starostou obce oceněni diplomem a drobným dárkem s motivem Dražic s přáním, aby se k nám zase brzo podívali.
Novinkou při dokoštné byly výborné grilované vepřové kýty, které pro nás obětavě celé odpoledne připravoval Pavel Skalák (nejst.). Na závěr jsme si krásně u klarinetu a kytary zazpívali a při dokoštné vyměnili nejednu zkušenost.
Příští 9. ročník bude opět v kulturáku první sobotu v březnu 2022.
František Kotšmíd, prezident koštu