Sdělení

2023 - Adventní degustace vína

Předvánoční čas bývá většinou ve znamení spěchu a shonu. Ale období adventu nemá být jen dobou úklidu, shánění dárků a pečení cukroví, ale má být naplněno i setkáváním a společnými chvílemi, strávenými s přáteli. Proto jsme uspořádali Adventní degustaci moravských vín, v pořadí již pátou.
Akce se znovu konala za přispění obce Dražice a počet účastníků přesáhl stovku. Degustovali jsme vína vinaře Pavla Červenky z Čejkovic a ochutnali jsme 11 druhů vín. V průběhu akce byly dvě soutěže.  Ta první, dá se říct, že už tradiční, byla soutěž v „hodu špuntem na cíl“. Každý stůl si zvolil svého nejzdatnějšího zástupce a cílem byl tematicky karton od vína. Soutěžilo se vyřazovacím způsobem. Ve finále už zůstali pouze dva soutěžící a výhru – láhev vína pro svůj stůl – vyhrála jediná soutěžící žena mezi všemi muži a tou byla Kája Dvořáková. Druhá soutěž už byla kolektivní a zapojili se do ní úplně všichni. Do reproduktorů jsme pustili znělky dvaceti večerníčků a soutěžící se jich snažili uhádnout co nejvíc. Všichni se tak pomyslně vrátili buď do svých dětských let nebo do doby, kdy večerníčky sledovali se svými dětmi či vnoučaty. Vítězi se stali soutěžící od dvou stolů, kteří z dvaceti znělek jich uhádli šestnáct. Výhrou byla samozřejmě láhev vína pro celý stůl.
Před degustací posledního vzorku proběhlo losování cen, které jsme věnovali my, obec Dražice a Pavel Červenka. Cen bylo šedesát, takže šance na výhru byla opravdu veliká. Kdo chtěl, nakoupil si víno s sebou domů. Po skončení degustace jsme si dál užívali posezení s přáteli, dobrým vínem a občerstvením, povídali si a bavili se. Děkujeme obci Dražice za podporu a přítomným za účast.
Všem vám přejeme krásné prožití vánočních svátků a po celý rok 2024 co nejvíce zdraví a štěstí.
Hana a Petr Hervířovi
Ve fotogalerii naleznete několik fotografií z akce.